”Det värsta stället i Sverige”- Här testas färg för verkligheten

Författare Tikkurila Industri Sverige 2021-jun-01 11:54:02

BM_1_2000

Tänk dig en varm och vindstilla sandstrand, där det aldrig regnar eller blåser och där det vare sig blir för varmt eller för kallt. Så tänker du dig motsatsen. Då får du Bohus-Malmön - ett kargt och vindpinat blåshål några mil utanför Göteborg där havets sälta piskar in i både sommarhetta och vinteriskyla. Perfekt för att testa färg.


– Det är som att stå mitt ute i havet. Det är blåsigt och det sprutar saltvatten i princip hela tiden. Det är hett på sommaren och kallt och ruskigt på vintern. När höststormarna kommer är det inte roligt att stå där kan jag säga. Det måste vara det värsta stället vi har i Sverige.

Magnus Lindwall är teknisk färgexpert och har jobbat på Tikkurila i 17 år och besöker regelbundet Bohus-Malmön - ön mellan Smögen och Lysekil där man har testat färg sedan 1957. Färgfältet handhas av forskningsinstitutet Rise och Tikkurila testar sedan 60-talet alla sina färgsystem här, med extra fokus på vattenburna rostskyddsfärger.

Magnus Lindwall

Magnus Lindwall
Teknisk färgexpert

– Man tar 3 mm tjocka stålplåtar på 10 gånger 15 centimeter och målar dem. Sen gör man en repa i dem, sätter dem på en ställning och mäter hur mycket korrosionen sprids i repan. Ett fullvärdigt test tar fyra år att göra. Beroende på hur mycket rosten sprids i och runt repan så får färgen olika klassificeringar för hur väl den klarar korrosion, förklarar Magnus Lindwall.

Det finns ingen enhällig kvalitetsmärkning i dag som visar hur väl en färg klarar korrosion. De mått Tikkurila använder sig av är bland annat C4 och C5 – märkningar som visar hur mycket stål rostar per år och kvadratmeter.

– Det finns olika slags korrosionstester i dag. Man kan till exempel testa ”accelererat” vilket bara tar några månader och görs i labbmiljö med konstgjord kondens och artificiell saltspray. Accelererade tester är tuffa, men de stämmer inte med verkligheten så vi nöjer oss inte med bara dem. Vi ger garanti till våra kunder att färgen ska hålla, så vi testar all vår färg på riktigt. Det har förekommit flera stora reklamationer i branschen då färgen på till exempel en oljerigg har ramlat av efter två år. Det vill man inte, säger Magnus Lindwall.

På Bohus-Malmön skräddarsyr Tikkurila olika slags tester för sina kunder, till exempel testar man färger som ska användas under jord och i vatten.

– För det har vi en flotte från vilken vi hänger paneler. Då får vi de naturliga vattenrörelserna och naturligt föränderliga PH-värdena. Vi testar inte i slutna kärl. På Bohus-Malmön testar man i och för verkligheten, säger Magnus Lindwall.

BM_3_500-1

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

 

 

Ämnen: tikkurila, Nordisk hållbarhet, Metal coatings, Korrosion, Industrial Coatings, Metallytor