Fontezinc HR - Världens första miljömärkta rostskyddsfärg

Författare Tikkurila Industri Sverige 2022-feb-03 14:30:01

 

Äntligen! Säg hej till världens första miljömärkta rostskyddsfärg!

En färg som inte kan rosta och är Svanenmärkt. Efter sex års utveckling har medarbetarna i Tikkurilas forskningslabb lyckats med det omöjliga och rostskyddsfärgen Fontezinc HR blir nu tillgänglig på marknaden. Den nya innovativa färgen spar inte bara tid och pengar – den gör också att företag inom bland annat bygg, marin verksamhet, vattenrening och infrastruktur nu kan göra en stor skillnad för miljön. 

Rost orsakar stora kostnader för samhället. I Sverige motsvarar kostnaden ungefär fyra procent av BNP, eller 200 miljarder kronor per år, enligt forskningsinstitutet Rise. 

– När vi testade Fontezinc HR insåg vi snabbt att vi satt på guld. Färgen har ett helt enastående rostskydd och är dessutom så miljövänlig en färg kan bli. Tikkurila har länge lett utvecklingen av miljömärkt färg i Sverige, inte minst under våra varumärken Alcro och Beckers. Nu tar vi nästa steg och lanserar en världsnyhet även inom rostskydd för industrisegmentet, säger Kristina Dalsgaard, försäljningsansvarig för Fontezinc HR på Tikkurila. 

Enastående rostskydd - utvecklad för Nasa

Färgen utvecklades ursprungligen för Nasa på 70­-talet. Man skapade en vattenburen zinksilikat som både kunde stå emot korrosion och skydda uppskjutningsramperna från den värmechock som uppstår vid uppskjutning. Tikkurila har i dag ensamrätt att sälja produkten överallt i världen utom i Nordamerika.

– Vi är otroligt stolta över att efter sex års arbete nu äntligen kunna presentera Fontezinc HR. Fontezinc HR kräver bara en strykning, torkar på 30 minuter och har en så lång hållbarhet att det inte behövs något underhåll. Det innebär stora besparingar i form av både tid och pengar, säger Lennart Björk, teknisk chef på Tikkurila. 

Normalt när man målar stål så målar man flera lager. När det blir en spricka i färgen så kryper vatten och fukt in under färgfilmen och den rostar sönder underifrån. Det går inte med Fontezinc HR vilket säkerställer en lång livscykel för stålkonstruktioner. Med Fontezinc HR behövs dessutom upp till sju gånger mindre färg jämfört med traditionella rostskyddssystem. 

Världens första miljömärkta rostskyddsfärg

Fontezinc HR är världens första Svanenmärkta rostskyddsfärg. Den innehåller zink som till 96 procent är återvunnet från källsorterat skrot och färgen är sammansatt så att zinket inte kan slippa ut i miljön. Det innebär att bland annat byggindustrin, off-shore och vattenkraftsindustrin nu kan göra en rejäl skillnad för miljön när de kan använda ett miljömärkt rostskydd.

– Svanenmärkt rostskydd öppnar upp för nya möjligheter att göra betydande miljövinster. Stort grattis till Tikkurila som så målmedvetet utvecklat denna världsnyhet, säger Svante Sterner, chef för kemiska byggprodukter på Miljömärkning Sverige.

Fontezinc HR är dock inte Tikkurilas första Svanenmärkta färg. Inte minst under bolagets varumärken Alcro och Beckers har Tikkurila över 300 Svanenmärkta färger i portföljen.
 

Klarar extrema miljöer

Produkten gör det möjligt att skydda alla slags stålkonstruktioner mot korrosion, bland annat byggnadsstål, infrastruktur som broar och andra bärande konstruktioner samt fordon för tung industri. Förutom användning i atmosfärisk miljö kan den användas nedsänkt i vatten, både salt- och sötvatten, och har enastående motståndskraft mot både våt och torr nötning. Färgen klarar temperaturer på upp till 400 °C och den tål termiska stötar vilket förhindrar att beläggningen riskerar sprickbildning och flagning. Produkten har godkänts för användning i dricksvattentankar, cisterner och bassänger upp till +23°C. Det gör att den passar för bland annat marina miljöer, vattenreningsverk, vattenkraft och vindkraft. 

Kort fakta Fontezinc HR

  • Enastående korrosionsskydd
  • Svanen-certifierad
  • Endast ett skikt behövs, vilket sparar tid och resurser
  • Torktid: 30 minuter
  • Utmärkt mekanisk slitstyrka
  • Hög temperaturbeständighet
  • Godkänd för dricksvatten 

Läs mer om Fontezinc HR här: https://tikkurila.se/industri/produkt/fontezinc-hr

 

Ämnen: Hållbara lösningar, Hållbarhet, Metal coatings, Svanen