Galen i golvfärg

Författare Tikkurila Industri Sverige 2021-okt-28 15:45:22

Fontefloor_03

Sedan han var 18 år har Simon jobbat med golv inom härdplastkategorin för tuffa miljöer. I dag, 12 år senare, är han en av Sveriges främsta experter på området. Här ger han sina tips kring vad man ska tänka på när man ska lägga golv som ska hålla för mycket: Funktion framför allt, men estetiken har också blivit allt viktigare de senaste åren och golvfärg som tidigare bara var tänkt för industrier och offentliga miljöer börjar nu ta sig in i människors hem som ett alternativ till bland annat linoleum. 

Fogfria golv, industrigolv, massagolv, golvbeläggning Samlingsnamnen för Härdplastgolv är många, men grundsyftet är detsamma: att skydda underlaget från slitage och korrosion.

– Underlaget är vanligen betong och flytspackel men stål, asfalt och trä förekommer allt oftare. Beroende på produktval och dess kombination i olika skikt så kan alla slags ytor beläggas och anpassas efter lokalens behov, säger Simon Andersson, golvfärgsexpert på Tikkurila.

simonandersson_jun2020
Simon Andersson Teknisk specialist, golv

Massagolv är generellt en industriell golvlösning för exempelvis fabriker, sjukhus, skolor, verkstäder, storkök och parkeringshus. Dess hygieniska kvalitéer gör att det också är vanligt i verksamheter med höga krav på renlighet, som livsmedels- och läkemedelsindustrin. Genom att belägga golv binder man samman betongens ytskikt och gör golvet fogfritt, lättstädat, mer hygieniskt och slitstarkt mot både fysisk och kemisk belastning.

– Vi har lagt massagolv i alla typer av miljöer; pappersmassabruk, bilfabriker, vattenreningsverk, parkeringshus – allt. Alla har olika behov och krav på sina lokaler och vi är vana vid att skräddarsy lösningar. En tvätthall måste till exempel klara mycket reningsmedel och kemikalier men också ha en halkskyddad yta för personalens säkerhet. Att säkerställa armeringens funktion och styrka genom att försegla betongen i våta miljöer gör att betongen inte rostar, säger Simon.

Vad ska man tänka på när man ska välja golvfärg/massagolv för sin lokal?– Det finns tre viktiga huvud-utgångspunkter. För det första om man vill ha halkskydd eller inte, det påverkar till exempel om golvet ska vara knottrigt eller spegelblankt. För det andra påverkar underlaget materialvalet och för det tredje påverkar vilken finish man vill ha – om golvet ska vara blankt eller matt. Jag rekommenderar alltid att man kontaktar oss eller någon entreprenör med rätt kunskap som kan ge råd. Vi bollar ofta idéer tillsammans med entreprenörer som gör själva appliceringen. Att skapa estetiskt och hållbara golvlösningar kräver skickliga hantverkare och i många fall utgör samtal där entreprenör och leverantör bollar idéer grunden för ett lyckat projekt.

Vad är det vanligaste misstaget när man ska lägga massagolv?
– Samma misstag som vid övrig målning, att man slarvar med förarbetet - att betongen inte är tillräckligt slipad till exempel. Det gör att färgen inte fäster lika bra och inte sitter lika länge. 

Finns det några trender inom golvfärg just nu?
– Länge har genomskinligt klarplastgolv varit vanligast och inom industrin har det varit många lapptäcken där man lagar hål för att skydda betongen. Förr i tiden var det bara att ”slafsa på”. Men de senaste åren har estetiken blivit allt viktigare, framför allt i offentliga miljöer som sjukhus och skolor, men i dag lägger också industrier mer vikt vid att det ska se snyggt ut för att få säkrare miljöer där ljus reflekteras mot golvytan och visar nivåskillnader och hinder. I dag kan vi bryta vilka kulörer som helst, lägga mönster och så vidare. Förr i tiden var majoriteten av produkterna oljebaserade med lösningsmedel, men nu börjar det komma vattenburna och lösningsmedelsfria färger. Det tillsammans med alla kulörer gör att allt fler börjar se golvfärg som en möjlighet privat också – som en slags konkurrent till linoleum. Det är kul! 

Vad är det roligaste projektet du gjort?
– Ett parkeringshus i Gävle, Briggen, som var helt byggt i trä. Vi klädde in träet för att skydda det mot slitage, dubbdäck, motorolja och tungmetaller med mera. Nu blir det allt vanligare att bygga i trä så det är säkert något vi kommer att se mer av. 

Vad är ditt drömprojekt?
– Det är nog att få helt fria händer och belägga en entré eller lobby till ett sjukhus och skapa något som är snudd på konst med olika kulörer och mönster. 

Är du arbetsskadad? Hur ser det ut hemma hos dig?
– Haha! Jag har nyligen köpt ett hus och renoverat det, så då passade jag på att måla källargolvet med en Aston Martin-grön Temafloor 150. Det är ett 30-talshus och golvet var grönt från början så det kändes bra att hedra beslut som togs då.

 

Ämnen: Nordisk hållbarhet, Hållbarhet, Industrial Coatings, flooring, Industrigolv