I morgon den 5 juni är det världsmiljödagen. Industrifärg är traditionellt en kemikalietung bransch som inte i första taget varit förknippad med hållbara lösningar. Men i dag är det en myt att det inte skulle gå att måla industriellt med låg miljöpåverkan. Tikkurilas industrifärger har i dag långt mindre klimatavtryck och miljöpåverkan än för bara några år sedan. Här berättar Tikkurila Industris chef Peter Sjödelius om vad man gjort och om bolagets ambitiösa mål framåt.
– Vi brinner verkligen för detta och lägger stora resurser på att hela tiden ta fram färg med lägre miljöpåverkan. Vi vill vara en inspiration för resten av branschen och är inte nöjda med mindre än att vi ska leda utvecklingen och faktiskt driva förändring, säger Peter Sjödelius.
Att klimat och miljö är prioriterade områden för hela Tikkurila och inte minst för Tikkurila Industri märks i vad man har åstadkommit och vilka mål bolaget har satt för sin verksamhet och sina produkter. Redan på 50-talet presenterade Tikkurila sin första vattenburna färg – en väg man valt att fortsätta på. Flera färgtekniker i framför allt Finland men också i Sverige jobbar dagligen med att utveckla och testa nya och mer hållbara produkter och system. Arbetet har gett resultat.
– Vi går mot vattenburna portföljer inom både metall- och golvfärg vilket känns helt fantastiskt. Och för industrimålad utomhuspanel har vi sedan tidigare kompletta färgsystem som är vattenburna och Svanenmärkta till hundra procent. Det är den här typen av utveckling som gör att det är så kul att gå till jobbet och att man känner stolthet över att jobba på Tikkurila, säger Peter Sjödelius.
Tikkurila Industri har även högt ställda mål och krav vad gäller koldioxidutsläpp. Nästa år ska man ha minskat sina utsläpp från verksamheten med 25 procent jämfört med 2017. 2027 ska minskningen vara 50 procent.
– Jag ser verkligen fram emot de kommande åren. Redan senare i år kommer vi att släppa en ny produkt som har potential att helt revolutionera målningen av metallytor vad gäller hållbarhet – både ur ett kvalitets- och miljöperspektiv, säger Peter Sjödelius.