Ladda upp inför Trä & Teknik-mässan med Tikkurila

Författare Tikkurila Industri Sverige 2022-aug-25 11:41:09

Den 30 augusti är det äntligen dags för Trä & Teknik-mässan i Göteborg – Nordens största mötesplats för industriell träbearbetning och samhällsbyggande i trä - där Tikkurila kommer befinna sig i monter C02:32. Inför mässan berättar Magnus Niklasson, ansvarig för industriell träbehandling på Tikkurila i Sverige, om färgserien Pinja Protect och vad som är viktigt att tänka på vid industriell träbehandling. 

Trä fortsätter att vara i hållbarhetsfokus inom samhällsbyggande, inte minst i Sverige. Tikkurila ligger i framkant vad gäller produkter och färgsystem för industriell träbehandling, Tack vare stora innovationssatsningar och med över 155 års erfarenhet av träbehandling i det nordiska klimatet har man blivit experter på lösningar för långvarigt skydd av vackra träytor.

– Industriell träbehandling säkerställer att man använder rätt mängd färg och minimerar färgspill. Den slutna hanteringen ger dessutom klara miljöfördelar jämfört med målning utomhus på byggplatsen. Industrimålad panel innebär med andra ord både högre kvalitet och en mindre belastning på miljön än målning på plats, säger Magnus Niklasson.

Tikkurilas produktfamilj Pinja Protect består av vattenburna grund- och mellanstrykningsfärger som säkerställer ett högkvalitativt resultat för sågad och hyvlad panel utomhus. Alla produkter inom Pinja Protect är både Svanenmärkta och godkända enligt CMP-krav – garantier för ett kvalitativt, enhetligt resultat med lång livslängd. En snabb torkningsprocess bidrar till att man spar tid i den industriella träbehandlingen.

– Våra Pinja Protect-produkter klarar industrins krav med råge. Produkterna torkar snabbt och kräver mindre värme än många andra produkter på marknaden – något som sparar både el och pengar. Det är en flexibel färgserie utvecklad för att värna om miljön, utan att ge avkall på kvaliteten. säger Magnus Niklasson.

Lyckade brandtester har även genomförts på Pinja Protect GM – som därmed uppfyller alla krav för Brandklass D, i enlighet med EU-lagstiftning.

– EU kräver brandklassning av trämaterial, vilket innebär att man behöver göra tester för att påvisa hur snabbt en produkt bidrar till ett brandförlopp och hur mycket rök som avges. Klassningen tas fram genom bland annat SBI-test för byggprodukter och färg anses vara en byggprodukt i den industriella processen. Vi har genomfört tester vid ett externt ackrediterat institut där vår färg Pinja Protect GM har certifierats enligt Brandklass D, i vitt, rött och svart, säger Magnus Niklasson.

Är du intresserad av att höra mer om industriell trämålning eller Pinja Protect-familjen så kom gärna och besök Tikkurilas monter C02:32 på Trä & Teknik-mässan i Göteborg!

Fakta Pinja Protect
Färgsystemet Pinja Protect består av vattenburna grund- och mellanstrykningsfärger som säkerställer ett högkvalitativt resultat för sågad och hyvlad panel utomhus. I produktfamiljen ingår grundfärgen Pinja Protect G, grund- och mellanstrykningsfärgen Pinja Protect GM, samt Pinja Protect M20 vilket är en mellanstrykningsfärg. Alla produkter inom Pinja Protect är både Svanenmärkta och godkända enligt CMP-krav. För bästa resultat slutbehandlas Pinja Protect med en Svanenmärkt fasadfärg från Alcro eller Beckers – vilket gör att målningen blir Svanenmärkt i alla tre steg.

 

Hör av er till oss

Ämnen: Hållbara lösningar, Nordisk hållbarhet, Hållbarhet, Wood Fire Protection, Miljö, Wood claddings, Träfärg, Svanen, pinjaprotect