Klarar färgen Antarktis fukt och iskyla? Klarar den bajset och kemikalierna i avloppssystemen? Klarar den etanol? Saltvattenvind mot vindkraftverks rotorblad? I Tikkurilas industrilabb löser fyra färgtekniker och kemister, under ledning av labbchefen Lennart Björk, varje dag olika utmaningar för bolagets kunder – aktörer med riktigt tuffa krav på färgers tålighet.
Lennart Björk är labbchefen som brinner för att lösa problem. Så pass att Tikkurilas industrilabb internt har döpts om till problemlösningslabbet. Labbet som har funnits i drygt tio år ligger i Stockholm och är det enda industri-färglabbet i Skandinavien. Dess fyra kemister ställs varje dag inför nya utmaningar.
– Innan ett industribolag genomför ett stort projekt eller en satsning måste det veta att färgen klarar de tuffa förhållanden den ska utsättas för. Annars kan miljoner, till och med miljarder, gå upp i rök. Vårt jobb är att ta reda på vad färgen tål och stå som garant för att den kommer göra jobbet, säger Lennart Björk och tar ett exempel:
– När robotar ska skära i stål och andra metaller vid gjutningen av motorblock använder man så kallade skärvätskor för att hettan inte ska få metallerna att bli för varma och skära sig. Alla robotar använder olika skärvätskor och vissa är så aggressiva att färgen ramlar av vilket blir oerhört kostsamt. Då är det vårt jobb att undersöka vilka färger som klarar olika skärvätskor.
Labbets uppdragsgivare är kunder till Tikkurila – som till exempel teknikbolag, gruvbolag och hamnar. Labbet testar färger för allt från vindkraftverk, hamnar, tåg och industrirobotar till broar, gruvmaskiner, pariserhjul och kloaksystem. Man testar också färger för olika slags fasader och fastigheter. Till hjälp har labbet också flera partnerskap med oberoende aktörer, som forskningsinstitutet Rise och dess stora korrosions-testfält för färg på Bohus Malmön utanför Göteborg.
– Där testar vi många färger för att se hur väl de klarar korrosion i real life. Sveriges västkust är en av de absolut hårdast utsatta områdena i landet vad gäller väder och vind, säger Lennart.
I labbet testar man också Tikkurilas egna färger mot konkurrenters för att hela tiden ligga steget före och man hjälper även kunder att ta fram kulörer som man sedan kan nyansera i större volymer.
– Vi har automatiska system för kulörbrytning – ungefär som de man kan se i färghandlarna men i betydligt större skala. Vi har till exempel levererat färg till knappt hälften av alla broar i Stockholm och över en tredjedel av alla broar i Sverige. Det blir många liter färg som ska blandas, säger Lennart.
Vilket av alla labbets projekt är du mest stolt över?
– Jag är stolt över alla projekt. Men det finns ett som verkligen sticker ut. Det är en helt ny produkt som vi kommer att lansera senare i år. Men jag får återkomma till det när det blir dags. Jag tror att den kommer bli en riktig game changer!