Succé för ”Nasa-färgen” Fontezinc HR

Författare Tikkurila Industri Sverige 2022-sep-19 12:37:09

I början av året lanserade Tikkurila världens första miljömärkta rostskyddsfärg: Fontezinc HR. Färgen utvecklades ursprungligen för Nasa och är perfekt för bland annat marin verksamhet, offshorekonstruktioner, bygg- och fordonsindustrin. Succén var snart ett faktum.

– Efter sex års utveckling var alla vi som jobbat med färgen och lanseringen på Tikkurila minst sagt pirriga. Men redan efter ett halvår kunde vi konstatera att Fontezinc HR hade fått ett helt fantastiskt mottagande på marknaden, säger Kristina Dalsgaard, försäljningsansvarig för Fontezinc HR på Tikkurila. 

Korrosion är dyrt. I Sverige kostar korrosionsskador cirka 200 miljarder kronor per år, enligt forskningsinstitutet Rise. Fontezinc HR kräver bara en strykning, torkar på 30 minuter och har så lång hållbarhet att det inte behövs något underhåll. Det innebär stora besparingar. Fontezinc HR ger dessutom så liten miljöpåverkan som en färg kan. I korthet: En färg som gör att stål inte rostar och är Svanenmärkt.

Det stora intresset lät inte vänta på sig. Bland annat har byggbolaget NCC, Umeå hamn, grundläggningsföretaget Hercules, målerikoncernen MPA och chassi-bolaget Freno Air valt att använda Fontezinc HR sedan lanseringen i februari och fler projekt är på gång.

Färgen utvecklades ursprungligen för Nasa på 70-talet för att motstå korrosion och för att skydda uppskjutningsramperna från den värmechock som uppstår vid uppskjutning.

– NASA testade 200 produkter men ingen var bra nog, antingen hade de för dåligt rostskydd eller så var de för besvärliga att applicera. Till slut valde de att utveckla en produkt själva, Fontezinc HR. Med Fontezinc HR fick de båda egenskaperna och dessutom ett system som torkar väldigt snabbt, säger Kristina Dalsgaard.

På mässan Nordic Sustainbility Expo i våras deltog Tikkurila i en paneldiskussion om cirkulär ekonomi med Svanen, Göteborgs universitets handelshögskola och den globala inredningskoncernen Unilin. Fontezinc HR lyftes som en världsnyhet och ett exempel på en spännande ny teknik som ger lång hållbarhet och bidrar till en mer cirkulär ekonomi.

– Det är roligt att gensvaret är så starkt. Vi ser fram emot fler spännande projekt med Fontezinc HR. Resan har bara börjat! säger Kristina.

Fakta Fontezinc HR

 • Enastående korrosionsskydd
  Skyddar alla slags stålkonstruktioner mot korrosion, bland annat byggnadsstål, infrastruktur som broar och andra bärande konstruktioner samt fordon för tung industri.
 • Svanenmärkt
  Världens första Svanenmärkta rostskyddsfärg. Innehåller zink som till 96 procent är återvunnet från källsorterat skrot. Färgen är sammansatt så att zinket inte läcker ut i miljön.
 • Endast ett skikt behövs
  Med Fontezinc HR behövs upp till sju gånger mindre färg jämfört med traditionella rostskyddssystem vilket sparar tid och resurser.
 • Torktid 30 minuter
 • Utmärkt mekanisk slitstyrka
  Enastående motståndskraft mot både våt och torr nötning.
 • Hög temperaturbeständighet
  Klarar temperaturer på upp till 400 °C och tål termiska stötar vilket förhindrar sprickbildning och flagning.
 • Godkänd för dricksvatten
  Dricksvattentankar, cisterner och bassänger upp till +23°C vilket gör att den passar för bland annat vattenreningsverk.
 • Kan användas i både salt- och sötvatten
 • Nasa-färg
  Utvecklades ursprungligen för Nasa för att kunna som stå emot korrosion och skydda uppskjutningsramperna från den värmechock som uppstår vid uppskjutning.
 


Läs mer om Fontezinc HR

 

Hör av er till oss!

 

Ämnen: tikkurila, Hållbara lösningar, Nordisk hållbarhet, Stålkonstruktioner, Metallytor, Fontezinc HR, Svanenmärkt