Trätrenden fortsätter – Det ska du tänka på vid målning

Författare Tikkurila Industri Sverige 2021-apr-16 12:10:06

I takt med att träfasader har blivit allt mer populära har kraven på fasadfärger blivit högre. Här berättar Tikkurilas träfärgexpert Magnus Niklasson om utvecklingen, varför industrimålning slår att måla på plats och om bolagets senaste giv på området– resultatet av över hundra års träfärgs-erfarenhet.

Trä är ett levande material och färgen ska inte spricka när underlaget rör sig. Den ska klara tuffa klimat under lång tid, motstå mögel och svamp och samtidigt innehålla så lite kemikalier som möjligt av miljöskäl. En delikat balansgång.

magnusniklasson

Magnus Niklasson
Kam Trä

– I dag växer det fram trästäder på ett nytt sätt runt om i Sverige. I Vallastaden utanför Linköping bygger man till exempel på höjden i trä. Vi håller nu på att lösa utmaningar som tidigare varit osäkerhetsmoment vid målning av träfasader, som underhållsintervaller och brand, säger Magnus Niklasson, ansvarig för trä exteriört på Tikkurila Industri.

Tikkurila har erbjudit färg för träfasader i närmare hundra år, bland annat genom Alcro och Beckers. För cirka tjugo år sedan började bolaget utveckla Alcros och Beckers produkter för att passa industrimålning. Resultatet blev Pinja Protect - Tikkurilas färgsystem för industrimålad träpanel utomhus. Färgerna är vattenburna och används vid alla former av nybyggnationer i trä – prefab-hus, lösvirkeshus, flerplanshus, privata villor och radhus. Alla färgerna i Pinja Protect-serien är Svanenmärkta.

– Omsorgen om miljön är den främsta drivande orsaken bakom trenden att bygga i trä, och färgen ska självklart vara en del av det. Våra färger når upp till riktigt höga miljökrav, utan att tappa i kvalitet, säger Magnus Niklasson.

Pinja Protect har hittills bestått av grund- och mellanstrykningsfärger som industrimålas på panelen direkt på sågverket eller måleriet så att man slipper göra målningen efter att panelen har monterats. Genom att industrimåla under kontrollerade former säkerställs både kvaliteten och väderbeständigheten. Det är också mindre belastande för miljön.

– Färgerna har genomgått extremt tuffa tester och vi har hela tiden förbättrat dem. De första Pinja Protect-färgerna lanserades 2005. Sedan dess har vi bland annat bytt bindmedel i färgen så att den håller ännu högre kvalitet och skyddar fasaden ännu mer. Nu är vi inne på tredje generationen färg. Det har aldrig varit enklare eller miljövänligare att industrimåla träpaneler än nu, säger Magnus Niklasson och fortsätter:

– Men vi lutar oss inte tillbaka – långt ifrån. Inom kort kommer vi att lansera nästa steg i Pinja Protect-serien – en helt ny innovation som kommer ge våra kunder helt nya möjligheter de inte haft tidigare!

Fakta Pinja Protect

  • Pinja Protect G – en vattenburen grundffärg som kan brytas i olika kulörer.
  • Pinja Protect GMen vattenburen grundfärg som kan brytas i olika kulörer men som också fungerar som mellanstrykningsfärg som kan strykas som ett första lager toppfärg.
  • Pinja Protect M20 – en halvblank mellanstrykningsfärg av vattenburen akrylat som innehåller biocider som skyddar träet. Produkten innehåller även alkyd för förbättrad vidhäftning mot trä och har extremt låg vattenabsorption. Appliceras på Pinja Protect G med spruta eller borstmaskin.

pinja_trahus_4

 

träindustri_2

 

 

Ämnen: Hållbara lösningar, miljömässig, Wood Construction, Green Building, Träkonstruktioner

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Senaste inläggen