Vad har Frihetsgudinnan, Tikkurila och NASA gemensamt?

Författare Tikkurila Industri Sverige 2022-okt-28 12:38:56

För 36 år sedan upptäcktes allvarliga skador på Frihetsgudinnan. Räddningen blev det som nu klassas som världens första miljömärkta rostskyddsfärg – Tikkurilas Fontezinc HR. Färgen som ursprungligen utvecklades för Nasa på 70-talet och var särskilt framtagen för att klara av de extrema påfrestningar som uppstår vid raketuppskjutningar. 

Idag den 28 oktober är det 136 år sedan Frihetsgudinnan invigdes och hon har med åren blivit en av världens mest välbesökta och välkända monument. Närheten till havet, luftföroreningar och miljontals besökare varje år innebär dock tuffa påfrestningar för statyns konstruktion och inför hundraårsjubileet 1986 konstaterades det att Frihetsgudinnan hade drabbats av både korrosion och försämringar i konstruktionen. 

Räddningen blev Tikkurilas Fontezinc HR

För att säkra hennes framtid och skydda statyn målades insidan med den färg som idag är klassad som världens första miljömärkta rostskyddsfärg – Tikkurilas Fontezinc HR

Sveriges forskningsinstitut och innovationspartner (RISE) var på plats och inspekterade konstruktionen 2019, och kunde konstatera att Frihetsgudinnan bevarats fri från rostangrepp, tack vare Fontezinc HR. 

"Täckfärgen hade börjat flagna och lossna från zinksilikatet vid inspektionen, men den bärande stålkonstruktionen var praktiskt taget fri från korrosion och det underliggande zinksilikatet var intakt. Generell skittjocklek var 60–90 mikrometer. På några ställen var skiktet så tjockt som 400 mikrometer, utan tendenser till "mudcracking”. Detta visar på Fontezinc HR:s förmåga att säkerställa en lång livslängd för stålkonstruktioner och hur färgen har en utmärkt mekanisk slitstyrka," säger Björn Tidbeck, forskare på RISE.

Färgen utvecklades ursprungligen för Nasa på 70-talet och var särskilt framtagen för att klara av de extrema påfrestningar som uppstår vid raketuppskjutningar. Fontezinc HR:s unika egenskaper säkerställer en lång livslängd för stålkonstruktioner och det behövs dessutom upp till sju gånger mindre färg jämfört med traditionella rostskyddssystem. 

 

Kort fakta Fontezinc HR

  • Enastående korrosionsskydd
  • Svanen-certifierad
  • Endast ett skikt behövs, vilket sparar tid och resurser
  • Torktid: 30 minuter
  • Utmärkt mekanisk slitstyrka
  • Hög temperaturbeständighet
  • Godkänd för dricksvatten 

Vill du vet mer om Fontezinc HR? Gå vidare här>> Eller ta kontakt med vår expert Kristina Dalsgaard, Sales Manager Fontezinc HR, tel 0045 30 15 42 51 eller mail kristina.dalsgaard@tikkurila.com

 

Hör av er till oss!

 

Ämnen: Hållbara lösningar, Nordisk hållbarhet, Metallytor, Fontezinc HR, Svanenmärkt